Ingredienser: Appelsin

appelsinblomst og frukt
Av Ellen Levy Finch (Elf) - Eget verk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39146

Appelsinolje er en av de mest brukte eteriske oljene. Duften er klar, frisk, og søt - som en nyskrellet appelsin. Oljen fremstilles ved pressing av fruktskall og fruktvegg.

Det utvinnes eteriske oljer av flere deler av appelsinen, både av fruktskallet (appelsinessens), fra blomstene (appelsinblomst-essens eller neroli) eller fra bladene (neroli petalae).

Mer enn duft

Appelsinolje brukes både for å parfymere vaskemidler, kremer og kosmetikk slik at de får en duft av sitrus og for den aromaterapeutiske virkning oljen har.

Når duften av appelsin sprer seg i et rom, løfter den sinnsstemningen ved stress, uro, depresjoner og spenning. I Asia og Midtøsten har appelsin fra gammelt av blitt ansett for å være et bra middel mot melankoli.

 

Brukt i massasje kan oljen være både oppfriskende og avslappende. Den stimulerer blod- og lymfesirkulasjonen, noe som kan være til hjelp ved væskeansamlinger i kroppen, for eksempel ødemer og cellulitt.

Bredt virkeområde

Appelsinolje regnes som velegnet for fet og moden hud, både for dens antiseptiske egenskaper og den sirkulasjonsfremmende virkningen.

Olje er også generelt god for fordøyelsen. Plages man med forstoppelse, tarmgass, kolikk, magekatarr, kvalme eller reisesyke kan man bruke oljen i en massasjeolje, der man masserer mageregionen med sirkelformede bevegelser.

Botaniske fakta Appelsin (lat. Citrus sinensis)appelsintrær

Kineserne var de første som dyrket appelsin, og ordet appelsin betyr da også ”eple fra Kina.

Appelsintreet er et alltidgrønt tre som blir opp til 12 m høyt. Treet har enkelte torner, og læraktige blad med søtere og mildere duft enn sitronblad. Det blomstrer hele året med store, hvite og intenst duftende blomster. Et enkelt tre kan på et år gi 20 000 appelsiner.

I dag er appelsin den mest dyrkede sitrusfrukten i verden, 70 % av alle sitrusfrukter er appelsiner. Drøyt 40 millioner tonn frukt produseres årlig, det meste i Brasil, USA, Kina, Italia, Spania og Portugal. Utenom de nevnte landene er det appelsindyrking i Australia, Israel og Sør-Afrika.

Kilder: Urtekilden, SunVita

Produkter med appelsinolje: SoyLites Entice, SoyLites Winterwarmer