Ingredienser: Kamille

kamilleKamille er en velkjent urt for mange av oss. Både i sammenheng med produksjon av eterisk olje og til for eksempel tørking, brukes hele planten.

Den er en meget gammel medisinplante som ble brukt i Egypt, Hellas og Roma samt i ayurvedisk medisin.

Et bredt bruksområde

Kamille har et bredt spekter av bruksområder, og er blant annet brukt tørket og som olje. Avkjølte teposer er av mange brukt som kompress for å motvirke hovne øyne, og kamille brukes også i forbindelse med muskel- og leddsmerter.

Mange kjenner den beroligende og søvnfremkallende virkningen  en kopp kamillete kan ha på kvelden. Her anbefaler vi også også vårt eget SoyLites Serenity til massasje eller inhalasjon. Lyset har eteriske oljer av både kamille og lavendel.

I sammenheng med hudpleie, massasje og som inhalasjon er ofte de mest relavante virkningene at kamille er betennelseshemmende, avslappende, generelt beroligende og nervestyrkende. Også den smertestillende effekten er nyttig.

Urten er regnet som sårhelende, kløestillende, antiseptisk og som bakterie/sopphemmende. Mange refererer til kamille som et godt innsovningsmiddel , kanskje spesielt på grunn av de nervestyrkene og generellt  beroligende egenskapene.

Botaniske fakta Kamille (lat. Matricaria recutita)

Foto https://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:Mussklprozz / creative commons
Foto https://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:Mussklprozz / creative commons

Kamille er en ettårig, sped, lavtvoksende urt med svakt forgrenet stengel og tynne, lyse grønne blader. Blomstene er små, hvite og gule i midten og likner små prestekrager.

Navnet kommer av gresk chamos (grunn, bakke) og melos (eple) og henspiller på den lave veksten samt den epleliknende duften av blomstene.

Den kamillen som er i handelen her i Norge er en ettårig plante som må frøsås hvert år. Frøene er enkle å få tak i, og fås som oftest der andre typer blomsterfrø selges.

Urten dyrkes kommersielt i Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Tyskland, Tyrkia, Spania, Egypt og Argentina. Men den er et utmerket tilskudd til norske hager.

Kilder: Urtekilden, Norsk opplysningskontor for helsekost,

Produkter med kamille: SoyLites Moisturising Serenity