Ingredienser: Lavendel

tørket lavendelDen essensielle oljen Lavendel (Lavender) mye brukt, og er kjent som en av de mest anvendelige eteriske oljene. Den er giftfri, og kan brukes både utvendig og innvendig. Lavendel er bitter på smak. har en karakterisktisk og svært aromatisk blomsterduft, og sies å ha luftrensende kvaliteter.

Lavendelolje er en beroligende og styrkende olje. Dette er en av oljene som også kan brukes på relativt små barn, og anbefales ofte både ved søvnproblemer og mindre sår.

Oljen sies å kunne dempe nervøs uro, stressymptomer, angst, depresjon. Den har også en positiv effekt på allmenn svekkelse og virker styrkende på  nervesystemet når man er trett og utslitt. De aromaterapeutiske effektene er også positive ved sinne, hysteri, panikk, dødsangst, engstelse, irritabilitet og humørsvingninger.

Oljen er svært antiseptisk og bakteriehemmende, og er sopphemmende og stimulerer kretsløpet. Lavendel er også insektdrepende /frastøtende og har tradisjonelt ofte vært brukt til å duftposer i klesskap og i møll- og loppemiddel.

Lavendel er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan omsettes fritt.

Botaniske fakta Lavendel ( Lat. Lavandula angustifolia)Lavendel i kurv

Lavendel er en flerårig halvbusk som blir opptil 1 m høy, men som normalt er 20 - 60 cm høy. Planten har opprette greiner med grågrønne, smalt lansettformede eller linjeformede blader med innrullet kant. Blomstene er blåfiolette og sitter i akslignende blomsterstander.

Planten er sterkt aromatisk og velduftende, men har en bitter smak. Det finnes flere navnesorter av lavendel som dyrkes både som prydplanter og til krydder og medisinsk bruk.

Lavendel er viltvoksende i Frankrike og Middelhavsområdet, samt på Kanariøyene og i India. Lavendel dyrkes nå over hele verden. Den eteriske oljen kommer hovedsakelig fra Frankrike, Italia og England.

Kilder: Urtekilden, Health.com, Nifab.no

Produkter som inneholder lavendel: SoyLites Moisturising SerenitySoyLites Moisturising Rejuvination og SoyLites Moisturising Peacefull Summer